• info@guvenanadolu.com
  • +90 388 511 88 10
  • Müşteri Hizmetleri: 0 850 650 00 51

AdBlue

AdBlue Hakkında

AdBlue Nedir?

Adblue; dizel yakıtlı ağır hizmet taşıtlarının oluşturduğu NOx-emisyonunu kimyasal olarak azaltmakta kullanılan, toksik olmayan çözümdür. AdBlue çevre dostu bir üründür. Taşınabilir sıvıların minimum risk kategorisinde sınıflandırılmaktadır. Aşındırıcı özelliği dolayısıyla kullanımı ve depolanması için belli bazı malzemeler gereklidir. Avrupa'daki belli başlı bütün kamyon, otobüs, traktör ve SCR sistemli tüm araç imalatçılarının AdBlue kullanımını gerektiren modelleri vardır. Daha spesifik AdBlue ürünü ayrı bir tankta saklanır. Dizel veya başka tür yakıt ile karıştırılmaz. Kullanımı SCR Selective Catalytic Reduction (SCR Seçimli Katalitik İndirgeme Sistemi) adlı sistemle yapılır. AdBlue, taşıtınızın SCR sisteminin işlevini yerine doğru getirmesini güvence altına almak için DIN V 70070 standardı ile ISO 9000-2000 ve TS-ISO-22241-1 teknik şartnamesine uymalıdır. AdBlue ISO ve CEFIC yönetmelikleri ile uyumludur. SCR sisteminin işlevini en iyi şekilde görmesi için kullanılan ürünün standartlara uyumlu olması çok önemlidir. AdBlue Euro 4 ve Euro 5 standartlarına uyum sağlamak için SCR donanımlı araçların kullandığı bir teknolojidir. Basit olarak AdBlue egzoz gazlarını emilsiyonunu düşürmek için geliştirilmiş %32.5 üre çözeltisidir. Bu karışımda üre, aracın üzerindeki kendi deposundan yine araç üzerindeki seçici katalitik indirgeme sistemine enjekte edilerek zararlı azot oksitleri zararsız nitrojen ve suya ayrıştırır.

AdBlue Özellikleri

AdBlue toksit değildir ve uygun şekilde kullanılırsa insanlara, hayvanlara veya çevreye karşı herhangi bir risk oluşturmaz. Ürün yakaşık 9.5 pH değeri ile kısmen alkalindir bu nedenle aliminyum, prinç, yumuşak çelikle doğrudan temas ettirilmemelidir.Paslanmaz çelik ve plastik tanklar ve fittingler tavsiye edilir. AdBlue ile çalışırken alınması gereken önlemler arasında deri ve gözlerle temas etmesinden kaçınılmalıdır ayrıca zemine dökülürse kayma tehlikesi arz eder. AdBlue mekanik yöntemle toplamak ve bertaraf etmek üzere uygun kaplarda biriktirilmelidir. AdBlue yanıcı değildir.


A-) SAKLAMA VE DEPOLAMA KOŞULLARI


30 C° derece altında -10 C° derece üzerinde olmalıdır. Açık havada güneşte bırakılmamalıdır. Hava ile teması önlenmelidir. Paslanmaz veya poli propilen kaplarda ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edilmelidir. Üretim tarihinden itibaren bir yıl içinde tüketilmelidir. Aktarma yapılacak kaplar hijyenik olmalıdır.


B-) ARAÇ ÜZERİNDE KULLANIMI VE BULUNDURULMA ŞARTLARI


Araçta kullanılan ürün TS ISO 22241-1 standartlarına uygun olmalıdır. Hijyen ön planda tutulmalıdır. Depo paslanmaz veya poli propilenden yapılmış olup sıcağa ve soğuğa karşı izole edilmiş olmalıdır. Uzun süreli park halinde aracın ürün tankı boş bırakılmamalıdır.


C-) DİZEL ARAÇLARDA AdBlue KULLANIM YARARLARI


Zararlı azot bileşiklerini su buharına ve azota dönüştürür. %6 yakıt tasarrufu sağlar Aracın çekişten düşmesini önler. Solumak zorunda olduğumuz havanın kirlenmesini önler.

AdBlue’ya Neden İhtiyaç Duyulmuştur?

Egzoz gazlarının çevreye verdiği zararı azaltmak amacı ile araçların emisyon değerleri AB (Avrupa Birliği) normları ile limitlenmiştir. Önde gelen ticari ağır vasıta üreticileri Euro 4 ve Euro 5 normlarını karşılamak amacıyla, SCR motor teknolojisini geliştirip bu standartları karşılayan dizel araçlar üretmeye başlamıştır. SCR teknolojisi ile donatılmış olan dizel araçlar Türkiye'de 2006 yılının sonu itibariyle kullanılmaya başlanmış ve bu araçlar için ülkemizde AdBlue ihtiyacı doğmuştur.

AdBlue'nun Saklama Koşulları

AdBlue'nun raf ömrü, gölge ve kuru bir yerde -10° C ilâ +30° C arası sıcaklık şartlarına uyulması halinde 12 aydır. Güneş ışığından korunmalıdır. 30° C'nin üzerinde uzun süre saklama sonucu hidroliz oluşur ve bu da AdBlue'nun gücünü ve raf ömrünü azaltır. AdBlue - 11.5 °C'de donmaya başlar. Eridikten sonra hiçbir bozulmaya uğramadan sorunsuzca kullanılabilir.

AdBlue'nun Araçta Bitmesi Durumunda Ne Olur?

Aracın yakıt püskürtme sistemi otomatik olarak yakıt püskürtmeyi azaltır ve araç çekişten düşer. İzin verilen emisyon düzeylerinin aşılmasına neden olur ve katalizör kısa sürede hasar görür. Filtrelerden sıvı geçişi sağlanmadığı için filtreler kurur ve büzüşür. Sonuçlar OBD sistemi (On Board Diagnostic - Cihaz Üzerindeki Diyagnostik) içinde saklanır ve periyodik olarak kontrol edilir.

SCR Sistemi

SCR TEKNOLOJİSİ SCR yöntemi motorun optimize bir şekilde ateşlenmesiyle bir egzoz emisyonlarının arıtılması sistemini birleştirerek nitrojen oksit (NOx) gibi kirletici emisyonların düzeyinin azaltılmasını amaçlamaktadır. Prosedürün temel faktörü DEMBLUE kullanımıdır. Bu seyrelti, katalizöre ulaşmadan egzoz gazlarına püskürtülür. Bu noktada oluşan yüksek ısı AdBlue amonyağa dönüştürür. Daha sonra amonyak ve karşıt nitrojen oksitleri katalizatöre nüfuz ederken birbiriyle reaksiyona girer ve atmosfer için zararlı olmayan iki elemente, nitrojen ve su buharına dönüşür. SCR TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJLARI SCR teknolojisi, Euro 5 ve ileri düzenlemelere uyması açısından güvenli ve sağlam bir yatırımdır. SCR, tüm Avrupa’da geçerlidir, ayrıca muadil teknolojilerle kıyaslandığında, kötü kalite dizel yakıta daha uyumludur. SCR sistemi nadir bakım gerektirir, araç ömrü boyunca kullanılabilir. SCR teknolojisi, monte edildiği aracın bakım ve yağ değiştirme aralıklarını etkilemez. SCR, yüksek motor gücüne elverişlidir. Alternatif sistemlerin aksine, motorun yağlama veya soğutma sisteminin takviye edilmesine gerek yoktur. Euro 4 ve Euro 5’e uyumlu sistemler arasında en az yakıt tüketeni SCR’dir.

AB Standartları

 AB EMİSYON YÖNETMELİKLERİ


Avrupa Birliği, ağır makinelerin neden olduğu çevre kirliliğini azaltma çabaları çerçevesinde, taşıt emisyonları konusunda bazı kurallar tesis etmiştir. Bütün taşıt imalatçıları bu gereklilikleri zaten yerine getirmektedir. Euro 4 olarak tanınan mevzuat Ekim 2006'dan itibaren 3,5 gr/kWh'a kadar olan NOx emisyonlarına izin vermektedir. Taşıt imalatçılarının en son Ekim 2009'a kadar yerine getirmesi gereken Euro 5 adıyla tanınan bir sonraki yönerge, NOx emisyonlarını 2,0 grKh olarak düzenlemektedir. Aşağıdaki tabloda hem Euro 4 hem de Euro 5 için emisyon standartlarını görebilirsiniz. EURO Emisyon standardı (g/kWh)

Euro 5 Euro 4
NOx 2,00 3,50
Karbon Monoksit 1,50 1,50
Hidro Karbonlar   0,46 0,46
Karbon Partikülleri   0,02 0,02
Lisanssız Ürün Kullanılması Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

AdBlue özel üreden üretilmektedir. Tarımsal üreden üretilen ürünler, gerekli üre yoğunluğunu karşılayamama ve ağır metallerden kaynaklanan sebeplerle aracınızın SCR sisteminde arızaya ve daha fazla solüsyon tüketime neden olur. Aynı zamanda egzoz dumanları katalizörden zamanında gerektiği gibi atılamadığı için bu dumanların basıncı çeşitli motor problemlerine neden olabilir.

AdBlue Tanıtım Videosu?

Adblue Avantajları

Adblue dizel araçlarda kullanılan ve hava kirliliğini önlemek adına büyük katkı sağlayan bir sıvıdır. Avrupa ülkelerinde dizel araçlarda büyük ölçüde zorunlu tutulan bu sıvı, Türkiye’de de yaygın hale gelmeye başlamıştır. Adblue kullanan araçlarda, dizel yakıt tüketiminden doğan atık maddelerin kimyasal çözünme ile çözünmesi ve su buharı haline getirilerek atılması sağlanmaktadır. Adblue kullanılmadığı takdirde öngörülen emisyon değerlerinin aşılması söz konusudur. Bu da önce yoğunlaşmaya sonrasında ise motorun tamamen durarak çalışmamasına neden olabilecek bir durumdur. Aşındırıcı bir madde olduğundan dolayı doğrudan yakıta karıştırılmaz ve eklenmesi için araçta ayrı bir hazne bulunur. Gerekli olan ölçüde sıvı, bu haznelere doldurulmalıdır.

Adblue Kullanım Alanları

Emisyon değerlerinin belirli seviyelerin üzerine çıkmaması ve dizel araçların oluşturduğu çevre kirliliğinin önüne geçilebilmesi adına son dönemlerde çok farklı önlemler alınmaktadır. Adblue kullanımı da bu doğrultuda atılan adımlardan biridir. Adblue ürününün kullanım alanı dizel motorlu tüm araçlardır. Özellikle Euro 6 motorlar açısından bu ürünün kullanımı neredeyse bir zorunluluktur. Orta güçte bir dizel araç için 1000 litre yakıta için 40 litre Adblue eklenmesi yeterlidir. Yani bu ürünün kullanım gerekliliği, aracın gücüne ve emisyon değerlerine bağlı olarak yüzde 4 ila yüzde 6 arasında değişiklik göstermektedir. Büyük motorlu araçların yanı sıra küçük motorlu araçlarda da bu ürünün kullanımının yaygın hale getirilmesi için araç firmaları çalışmalar yapmaktadır.

Adblue Fiyatları

Adblue fiyatları hakkında net bir rakamdan söz etmek mümkün değildir. Zira bu ürünün satışını yapan firmaların uyguladıkları farklı fiyat politikalarından dolayı sürekli olarak fiyatta bir değişkenlik söz konusudur. Otomobil Endüstrisi Derneği (VDA) tarafından tescilli bir ürün olan Adblue hemen hemen tüm bayilerde birbirine yakın fiyatlardan satılmaktadır. Adblue fiyatları sağladığı avantajlar ile kıyaslandığı zaman son derece uygundur. Adblue fiyatları üzerinde etkili olan bir diğer husus da bu konuda üretim yapan markaların son dönemde sayısının artmasıdır. Farklı firmalar tarafından üretilen adblue ürünlerinde, fiyat açısından da farklılıklar yaşanmaktadır. Ayrıca alınacak olan ürünün litre hacmi de fiyat üzerinde belirleyicidir.

Hemen bizimle iletişime geçmek için iletişim sayfamızı ziyaret ediniz.. İletişim